poniedziałek, 2 lutego 2015

Golonka z kurczaka


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydła z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 3 sztuki marchewki
  • 2 pietruszki
  • 15 dag selera
  • kawałek pory biała część
  • mała cebula
  • sól
  • 10 sztuk pieprzu w ziarnkach
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • pieprz czarny mielony
  • 8 łyżek octu
  • żelatyna na 2,5 litra płynu
  • do dekoracji wg. uznania: groszek, jajko lub zieloną pietruszkę

Wykonanie:

Mięso: 2 piersi z kurczaka, 2 udka z kurczaka, 2 skrzydła z kurczaka gotować do miękkości. Dodać wodę w ilości 3 litrów. Gotować, na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodać włoszczyznę: 3 sztuki marchewki, 2 pietruszki, 15 dag selera i kawałek pory białą cześć oraz małą cebulkę. Dodać sól, pieprz w ziarnkach 10 sztuk, 5 sztuk ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka, wystudzić, obrać z kości i pokroić na drobne części. Marchewkę wykorzystać do dekoracji. Wywar doprawić solą, pieprzem i 8 łyżkami octu dokładnie przecedzić do garnka i rozpuścić w nim żelatynę (żelatyna na 2,5 litra płynu). Wywaru nie wolno gotować, żelatyna ma być wsypana do gorącego wywaru i wymieszać. Dodać pokrojone mięso i odstawić na bok. Przygotować pojemniki lub salaterki - na ich dnie ułożyć marchewkę, można dodać również groszek, jajko lub zieloną pietruszkę (wg. uznania). Zalać zawartość tężącym wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów, Annie Rigg

  Autor :  Annie Rigg Wydawnictwo :  RM Data wydania : 2017 Liczba stron : 196 Gatunek : kulinaria, przepisy kulinarne Oprawa : Miękka Cena ...

Copyright © Gotuje Karolcia , Blogger