poniedziałek, 26 lutego 2018

Drożdżówka Nocna


Składniki:
- 10 dag drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- cukier waniliowy
- odrobina soli

Do miski wsypać 3 szklanki mąki tortowej. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem, rozpuścić i dodać do mąki. Jajka roztrzepać widelcem i wylać na mleko. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz sól. Wszystko zalać olejem. Na koniec wsypać odłożoną szklankę mąki tortowej i odstawić na noc do lodówki lub jak jest mróz to na dwór.
Rano całość wyrobić ręką lub łyżką. Ciasto wykładać na blachę, poukładać na wierzch owoce i posypać kruszonką. Piec około godziny w temperaturze 180⁰C. 



Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów, Annie Rigg

  Autor :  Annie Rigg Wydawnictwo :  RM Data wydania : 2017 Liczba stron : 196 Gatunek : kulinaria, przepisy kulinarne Oprawa : Miękka Cena ...

Copyright © Gotuje Karolcia , Blogger