środa, 20 grudnia 2017

Piernik Kętrzyński


Składniki opakowania w proszku:
  • mąka pszenna, 
  • cukier, 
  • proszek mleczny odtłuszczony, 
  • jaja w proszku, 
  • środek spulchniający - wodorowęglan sodu, 
  • przyprawy korzenne, 
  • cykoria.
Dodatki:
  • w celu poprawienia walorów smakowych piernika dodałam:
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • rodzynki 100 g
  • 1 łyżkę kakao
Zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą w ilości 1 szklanka (250 ml). Dodać 100 ml oleju i ponownie wymieszać. Dodajemy następnie pozostałe składniki, tj. miód, kakao i miksujemy pod koniec wsypać rodzynki i lekko wymieszać.
Wyłożyć ciasto do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C i piec ok. 45-60 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oblałam polewą czekoladową i posypałam lekko kokosem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów, Annie Rigg

  Autor :  Annie Rigg Wydawnictwo :  RM Data wydania : 2017 Liczba stron : 196 Gatunek : kulinaria, przepisy kulinarne Oprawa : Miękka Cena ...

Copyright © Gotuje Karolcia , Blogger