piątek, 26 października 2018

Produkty premium - Tajemnice Kuchni


Firma powstała w 2014 roku i rozpoczęła swoją działalność od sprzedaży świeżych ciast do wypieku. Właściciele firmy mają ponad 20-letnie doświadczenie w branży spożywczej. Właściciel jest Duńczykiem, współwłaścicielka Polką. Postanowili połączyć polskie realia branży spożywczej z duńską filozofią sprzedaży i stworzyć firmę, która wniesie na rynek polski produkty europejskie i na odwrót. Zwerbowali do swojego zespołu ludzi, których spotkali na swojej drodze przez wiele lat pracy w branży spożywczej, żeby stworzyć ekipę fachowców w tej dziedzinie. Jesteśmy małym zespołem, ale większość z nas ma wieloletnie doświadczenie w pracy z produktami spożywczymi a niektórzy nawet wykształcenie w kierunku technologii żywności.

Współpracujemy z dużymi polskimi firmami, takimi jak: Carrefour, Piotr i Paweł, Netto, Polomarket, Eurocash, Mila, Animex. Naszymi partnerami biznesowymi są uznane firmy Europejskie: Fast Food a’la Francaise (Dania), Fruity King (Holandia), Wewalka GmbH (Austria), Falengreen A/S (Dania), Ermes Fontana (Włochy), Stokes Sauces Ltd (UK), Corte Parma Alimentare (Włochy), Freshzilla AS (Szwajcaria), Valensina GmbH (Niemcy), Nordisk (Dania).

W 2016 roku firma weszła w spółkę z warszawską Epikuchnią tworząc ekspansję działalności na tereny centralne Polski. Z początkiem br. Epikuchnia odeszła z naszej grupy kapitałowej czyniąc nas właścicielami marki „Whomus?”.

Na początku 2017 zrodził się pomysł stworzenia platformy do zamówień internetowych produktów premium. Inspiracją dla nas była mała firma Otherwine z Danii, właściciel marki Lie Gourmet, która zaczynając w 2010 roku od chałupniczego przygotowania wysyłek, w ciągu kilku lat stała się głównym dostawcą tego typu produktów do wielu odbiorców na terenie całej Danii. Weszliśmy z nimi we współpracę i tak powstały Tajemnice Kuchni, czyniąc nas jedynym dystrybutorem tej marki na terenie Polski. Kilka miesięcy później do oferty dołączyliśmy kolejne produkty premium brytyjskiej firmy Stokes. W tej chwili w przygotowaniu jest oferta trzeciej marki, Nordisk z Danii. Fanów klimatów wyspiarskich w naszym kraju jest coraz więcej, zarówno skandynawskich jak i brytyjskich, dlatego chcieliśmy naszym odbiorcom zaoferować esencję tego co najlepsze pod względem kulinarnym z tych regionów.

W tej chwili naszą działalność można podzielić na trzy sfery: produkty premium w temperaturze pokojowej (Tajemnice Kuchni); świeże ciasta do wypieku w naszej marce MEGA (ciasto francuskie, ciasto drożdżowe, ciasto na croissanty, ciasto na pizzę, ciasto na pizzę amerykańską, ciasto na tartę); produkty wysokiej jakości w marce „Whomus?” (sery, soki, wędliny) oraz oryginalne meksykańskie guacamole marki Freshzilla.

Tajemnic Kuchni są to produkty przeznaczone dla szefów kuchni, ale również dla wszystkich tych, którzy kochają dobre jedzenie i docenią niebanalne połączenia smakowe i starania o zachowanie naturalnych składów (nasi producenci unikają dodatków spożywczych i nie stosują „polepszaczy smaku”). Znacie je? 

Współpracujemy z małymi, ale sprawdzonymi producentami, są to raczej małe manufaktury. Składy bazują na lokalnych uprawach (Francja, Belgia, Dania, UK), często również na dzikich uprawach. 

W obrębie Tajemnic Kuchni mamy 3 marki produktów:
  • Lie Gourmet – Duńska marka starannie wyselekcjonowanych przypraw i produktów premium; produkcja głównie we Francji oraz w Belgii i Danii.
  • Stokes – Brytyjski producent najwyśmienitszych sosów i przetworów owocowych; produkcja w Wielkiej Brytanii.
Nazwa: Produkty premium w temperaturze pokojowej (Tajemnice Kuchni)
Firma: Lie Gourmet i Stokes
Skład:
Przekąska pełnoziarnista z kokosem i żurawiną 


Przekąska pełnoziarnista z ziołami prowansalskimi 


Sól gruboziarnista z pieprzem, tymiankiem i szalotką w młynku - sól gruboziarnista (83%), pieprz ziarnisty (17%): czarny, biały, różowy, zielony, pieprz Jamajski, tymianek (3,3%), szalotka (3,3%), czosnek, substancja przeciwzbrylająca: żelazo cyjanek miedź


Słodka zaprawa z buraków i czerwonego wina - buraki (56%), nierafinowany surowy cukier trzcinowy (16%), ocet winny czerwony, wino czerwone (8%) [siarczany], woda, mąka kukurydziana, sól morska, substancja konserwująca: kwas sorbinowy, przyprawy


Sos morelowy pikantny 


Pasta do smarowania z grillowanej papryki - grillowana papryka (67%), oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, cebula, musztarda, czosnek, sól, migdały, zioła, skrobia kukurydziana, pieprz


Marmolada morelowa - morele z Prowansji (50%), cukier trzcinowy, wyciąg z wanilii burbońskiej (0,2%)


Marmolada figowa - czerwone figi z Prowansji (54%), cukier trzcinowy, sok z cytryny


Czekolada mleczna z karmelem - masło kakaowe (27%), cukier, mleko pełne w proszku, cukier trzcinowy, masa kakaowa (11%), kostka karmelu [kondensowane], olej roślinny [palmowy], masło, naturalne aromaty waniliowe, przeciwutleniacz: lecytyna sojowa,sól, przyprawy, aromaty


Czekolada gorzka z prażonymi ziarnami kakao - masło kakaowe (75%), cukier trzcinowy, cukier, masło kakaowe,prażone łuski ziarna kakaowego (4%), przeciwutleniacz: aromat waniliowy


Sos żurawinowy - żurawina 42%, nierafinowany surowy cukier trzcinowy, woda, pektyna owocowa, kwas cytrynowy, konserwant: kwas sorbinowy


Wartości odżywcze:
Czekolada gorzka z prażonymi ziarnami kakao - 100 g/577,12 kcal, tłuszcz 48,05 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone ? g, węglowodany 17,96 g, cukry 15,28 g, białko 9,68 g, błonnik 10,31 g, sól 0 g


Czekolada mleczna z karmelem - 100 g/? kcal, tłuszcz 38,98 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23,59 g, węglowodany 47,78 g, cukry 46,48 g, białko 7,48 g, błonnik 2,05 g, sól 0 g


Marmolada figowa - 100 g/251 kcal, tłuszcz 0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,2 g, węglowodany 62 g, cukry 61 g, białko 0,7 g, błonnik 1,2 g, sól < 0,05 g


Marmolada morelowa - 100 g/255 kcal, tłuszcz 0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,2 g, węglowodany 62 g, cukry 60 g, białko 0,5 g, błonnik 1,5 g, sól 0 g


Pasta do smarowania z grillowanej papryki - 100 g/136 kcal, tłuszcz 10,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g, węglowodany 5,1 g, cukry 4,2 g, białko 1,1 g, błonnik 1,1 g, sól 2,2 g

Słodka zaprawa z buraków i czerwonego wina - 100 g/114 kcal, tłuszcz 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g, węglowodany 26,4 g, cukry 24,1 g, białko 1,3 g, sól 0,6 g


Sos morelowy pikantny - 100 g/243 kcal, tłuszcz 0,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g, węglowodany 57,0 g, cukry 56,0 g, białko 1,3 g, sól ? g


Sos żurawinowy - 100 g/221 kcal, tłuszcz 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g, węglowodany 54,2 g, cukry 54,1 g, białko 0,4 g, sól 0,0 g


Masa netto:
Czekolada gorzka z prażonymi ziarnami kakao - 60 g
Czekolada mleczna z karmelem - 60 g
Dressing malinowo-balsamiczny - 285 g
Marmolada figowa - 370 g
Marmolada morelowa - 370 g
Pasta do smarowania z grillowanej papryki - 90 g
Przekąska pełnoziarnista z kokosem i żurawiną - 120 g
Przekąska pełnoziarnista z ziołami prowansalskimi - 120 g
Słodka zaprawa z buraków i czerwonego wina - 225 g
Sos morelowy pikantny - 225 g
Sos żurawinowy - 260 g
Sól gruboziarnista z pieprzem, tymiankiem i szalotką w młynku - 250 g
Okres przydatności: (Zamknięte):
Czekolada gorzka z prażonymi ziarnami kakao - 10 m-cy
Czekolada mleczna z karmelem - 10 m-cy
Dressing malinowo-balsamiczny - 12 m-cy
Marmolada figowa - 3 lata
Marmolada morelowa - 3 lata
Pasta do smarowania z grillowanej papryki - 2 lata
Przekąska pełnoziarnista z kokosem i żurawiną - 10-11 m-cy
Przekąska pełnoziarnista z ziołami prowansalskimi - 10-11 m-cy
Słodka zaprawa z buraków i czerwonego wina - 18 m-cy
Sos morelowy pikantny - 18 m-cy
Sos żurawinowy - 24 m-cy
Sól gruboziarnista z pieprzem, tymiankiem i szalotką w młynku - 2 lata
Moja opinia:
Czekolada gorzka z prażonymi ziarnami kakao - Intensywna i smakowita czekolada gorzka z prażonymi ziarnami kakaowca. Czekolada zamknięta w opakowaniu plastikowanym z klejącym zamknięciem. Zapach przypomina kakao, po ugryzieniu wyczuwamy kawałki prażonych ziaren kakaowca, po pewnym czasie do głosu dochodzi smak kakao. Lubię bardzo gorzką czekoladę, ta którą otrzymałam od firmy bardzo przypadła mi do gustu i smaku.
Czekolada mleczna z karmelem - Delikatna i smakowita czekolada mleczna z karmelem i słodkim smaku wanilii i kakao. Czekolada zamknięta w opakowaniu plastikowanym z klejącym zamknięciem. Zapach przypomina karmel z domieszką wanilii. Po ugryzieniu wyczuwamy smak karmelu, po pewnym czasie do głosu dochodzi smak wanilii i leciutki smaczek kakao. Lubię bardzo mleczną czekoladę, ta którą otrzymałam od firmy bardzo przypadła mi do gustu i smaku. 
Dressing malinowo-balsamiczny - Słodki dressing malinowo-balsamiczny z kruszonym czarnym pieprzem. W tle wyczuwalny lekko kwaskowy posmak z octu. 
Marmolada figowa - Wyborna marmolada z czerwonych fig z Prowansji. Idealna na śniadanie, przekąskę, do jogurtu, chleba i naleśników. Dżem otrzymała siostra do testowania. Po otwarciu słoika można było wyczuć zapach fig, w momencie posmakowała dżemu można było wysmakować małe pestki, które nie przeszkadzają w jedzeniu. Po posmarowaniu marmoladą chleba, pięknie unosił się zapach owoców po kuchni i zachęcał po posmakowania pieczywa. Po ugryzieniu kawałka chleba wyczuć można było pestki, pyszny smak fig. Jednakże dżem był bardzo smaczny, pożywny, pestki nie przeszkadzają w niczym. 
Marmolada morelowa - Tradycyjna francuska marmolada morelowa z wyborowymi owocami z Prowansji uszlachetnionymi posmakiem wanilii. Idealna na śniadanie, przekąskę, do jogurtu, chleba i naleśników. Po otwarciu słoiczka wyczułam piękny zapach moreli, które bardzo uwielbiam na surowo lub jako dżem. Po posmarowaniu marmoladą chleba, unosił się po kuchni piękny zapach moreli. Po ugryzieniu kawałka chleba wyczułam przepyszny smak i woń owoców. Bardzo smaczny, pożywny dżem dla każdego z Was. Mojej rodzinie bardzo smakowało. 
Pasta do smarowania z grillowanej papryki - Przepyszna pasta z grillowanej papryki. Idealna do naszych zdrowych przekąsek pełnoziarnistych, chleba lub jako dip do ryb, mięsa, warzyw lub kanapek. Po otwarciu słoiczka wyczułam piękny zapach papryczki. Najbardziej smakowała Mi pasta posmarowana na chlebie lub na mięsie. Wszystko zależy od gustu i smaku człowieka. 
Przekąska pełnoziarnista z kokosem i żurawiną - Chrupiące, cienkie ciasteczka pełnoziarniste z kokosem i żurawiną. Idealne jako przekąska z naszymi kremami i pastami do smarowania lub jako przystawka, do sera oraz kanapeczek z dżemem lub kremem czekoladowym. Przekąska pakowana jest w wygodną torebkę z możliwością ponownego szczelnego zamknięcia opakowania. W momencie kiedy ugryziemy ciasteczko to w pierwszej kolejności wyczuwamy smak kokosu, dopiero później do głosu dochodzi żurawina. Połączenie tych dwóch smaków powoduje powstanie wyjątkowej przekąski dla każdego z nas. Jest to nie spotykany smak, warto spróbować i poznać coś nowego. 


Przekąska pełnoziarnista z ziołami prowansalskimi - Chrupiące, cienkie ciasteczka pełnoziarniste z ziołami prowansalskimi. Idealne jako przekąska z naszymi kremami i pastami do smarowania lub jako przystawka, do sera oraz kanapeczek z łososiem lub krewetkami. Przekąska pakowana jest w wygodną torebkę z możliwością ponownego szczelnego zamknięcia opakowania. Ciasteczka bardzo smakowały mojej rodzinie. Osobiście nie przepadam za ciasteczkami z dodatkiem ziół. Każdy ma inny gust i smak. Jednakże zachęcam to spróbowania przekąski, coś innego nie spotykanego na co dzień. 


Słodka zaprawa z buraków i czerwonego wina - Chrupkie odświeżające kawałki buraka zanurzone w pysznym, gęstym sosie na czerwonym winie. Stanowi świetne zestawienie z mięsami podawanymi na zimno. Po otwarciu słoika poczułam woń buraków, po pewnym czasie do głosu doszedł zapach wina czerwonego. W momencie ugryzienia kawałku buraka miałam wrażenie, że jem pyszny burak który został zamoczony w przepysznym winie czerwonym. Powstałe połączenie buraka z winem czerwonym skutkowało powstaniem pysznego dania, który będzie super dodatkiem do obiadu jak u nas w domu. Warto spróbować! 
Sos morelowy pikantny - Delikatnie pikantny sos wypełniony najlepszymi morelami i mięsistymi rodzynkami sułtańskimi z nutką imbiru. Najlepiej zestawiony z serem Wensleydale.
Sos żurawinowy - Ten sos pełen żurawin, który chce się jeść łyżkami, ma bogaty intensywny aromat. Pyszny z indykiem, ale pasuje również do miękkich serów.
Sól gruboziarnista z pieprzem, tymiankiem i szalotką w młynku - Smakowita i pikantna mieszanka soli z pieprzem, tymiankiem, szalotką i czosnkiem do wszelkich ulubionych dań. Idealna do mięsa czerwonego, ryb, jagnięciny, dressingów, risotto lub warzyw. Dostępna w eleganckiej szklanej butelce z młynkiem, co jest bardzo praktyczne przy przyprawianiu naszych dań. Po otwarciu buteleczki odczuwałam zapach tymianku i pieprzu, dopiero po czasie do głosu doszła szalotka i troszkę zapach soli. Super mieszkanka do ulepszenia smaku naszych potraw. 



Za możliwość przetestowania produktów
dziękuję

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów, Annie Rigg

  Autor :  Annie Rigg Wydawnictwo :  RM Data wydania : 2017 Liczba stron : 196 Gatunek : kulinaria, przepisy kulinarne Oprawa : Miękka Cena ...

Copyright © Gotuje Karolcia , Blogger