poniedziałek, 22 stycznia 2018

Lambada


Składniki:

Biszkopt:
- 6 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki (4 łyżki mąki i 1 łyżka kartoflanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa pomarańczowa
- 1 litra soku pomarańczowego
- 2 ½ budyniu śmietankowego
- 1 płaską łyżkę cukru
- 1 galaretka pomarańczowa

Do nasączenia biszkoptu
- zimna przegotowana woda
- alkohol

Bita śmietana
- 1 kremówka 30% 500 ml
- 2 sztuki śmietana-fix
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- trochę gorzkiej czekolady

BISZKOPT
Ubić trzepaczką białka, z cukrem + szczypta soli, na sztywno, dodać żółtka, mąkę + proszek wszystko lekko wymieszać trzepaczką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200⁰C. Piec 30 minut.

MASA POMARAŃCZOWA
Budyń z cukrem ugotować w soku pomarańczowym. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, gdy będzie gęstniała w mieszać w masę budyniową. Masę wyłożyć na biszkopt wstawić do lodówki.

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
Biszkopt nasączyć wodą przegotowana zimną zmieszaną z alkoholem. Ilość alkoholu według uznania. Osobiście lubię jak alkohol jest wyczuwalny.

BITA ŚMIETANA
Ubić śmietanę z śmietan-fix i cukrem waniliowym. Rozprowadzić na masę budyniową i posypać gorzką lub deserową czekoladą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów, Annie Rigg

  Autor :  Annie Rigg Wydawnictwo :  RM Data wydania : 2017 Liczba stron : 196 Gatunek : kulinaria, przepisy kulinarne Oprawa : Miękka Cena ...

Copyright © Gotuje Karolcia , Blogger