Ciasto
- 1 kostka margaryny
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- ½ szklanki wody
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli zapachu waniliowego
Polewa
- 10 dag czekolady
- 5 dag masła
CIASTO
Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko rozpuścić i zagotować 5 minut na wolnym ogniu. Odlać ½ szklankę płynu i odstawić na bok. Do pozostałej ilości masy, po ostudzeniu dodać jaja i mąkę zmieszaną z proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia blachy. Piec w 180⁰C przez 40 minut (sprawdzić patykiem, czy ciasto jest suche i wypieczone od środka). Przestudzone ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i zalać odlaną masą.
POLEWA
Czekoladę i masło skropić wodą, na wolnym ogniu rozgrzewać do rozstąpienia i polać ciasto. Całość można ubrać w orzechy lub posypać wiórkami kokosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz